TEKNOLOGI & DEN NYA VÄRLDEN

Det finns tidpunkter i historien där det finns en värld före och en helt annan värld efter. Varje gång du tänker på en tid före 1800-talet så påminn dig själv om att det var en HELT annan tid.

 

Det var före Hollywood, musikindustrin, fotografi, Internet, bilar och flygplan. Det var en mörk värld, utan lampor eller elektricitet.

 

Jag kallar 1800-talet för ”DEN NYA VÄRLDEN”. Vi behöver ett nytt namn för den tidsperioden för då påbörjades en epok i mänsklighetens historia som inte liknar något annat vi tidigare upplevt. Det finns några andra tidsperioder som är helt avgörande för mänskligheten där det finns ett före och ett efter men under de senaste 200 åren har mänskligheten nått nästa nivå av upplysning.

 

Teknologi är inte bara ett instrument. Det är en utveckling av våra sinnen. Det kan ge oss alla de egenskaper vi önskar oss. Det är vad som gör oss så överlägsna. Utan teknologi kan man inte förstå universum. Dinosaurierna var här i 160 miljoner år men de hade inte förmågan att skapa ny teknologi.

 

Universum är så komplext att vi behöver varje sorts instrument för att kunna förstå det. Varje sorts teknologi är begränsad. Varje sorts tänkande har sina begränsningar. Det kan bara förstå världen på ett sätt. Men vi har fått hjälp av genier som Darwin, Einstein och all teknologi människan har skapat.

 

Allt människan uppfinner är bara en första version av vad det kommer att bli. Det börjar med att vi knappt kan lyfta från marken med ett flygplan till att vi skjuter upp raketer i rymden som flyger genom universum. Den moderna människans främsta styrka är att om en enda människa vid någon tidpunkt uppfinner hjulet så kommer den insikten spridas över hela världen och genom alla tider. Det är så mänskligheten hela tiden tar nya kliv framåt. En enda människa kan förändra världen.

 

Under mänsklighetens 250 000 år så närmade vi oss mållinjen under de sista 200 åren. Det hade varit otroligt sorgligt om vi fallit på mållinjen. För världen kunde tagit en helt annan riktning.

 

DEN NYA VÄRLDEN handlar främst om den teknologiska revolutionen men även om idéer och befolkningsexplosionen. Från 1800-talets början gick vi från 1 miljard till 8 miljarder människor på jorden.

 

Tidigare trodde vi att Vintergatan utgjorde hela universum. Men med bättre teleskop förstod vi att det finns MILJARDER andra galaxer med MILJARDER planeter och stjärnor i varje galax.

 

Demokrati spred sig mer i världen. Vi fick uppleva två VÄRLDSKRIG, kärnvapen. Religionens minskade roll, sekulariseringen. Kvinnlig rösträtt, slaveriet avskaffades på många platser och kapitalismen visade oss hur man skapar värde.

 

Om någon för 200 år sedan hade påstått något av det som händer idag så hade den personen blivit betraktad som en galning. Många tekniska framsteg är så otroliga att det nästan är ofattbart. Hur fan kan jag prata med någon som är på andra sidan jordklotet. Förklara det för någon för 1000 år sedan. Att färdas med bil, flyg eller raket är nästan lättare att förstå.

 

Men trots människans ständiga framsteg så finns det alltid någon som knackar en på axeln och säger. Hahaha – Amen det är ju OMÖJLIGT.

Men för att citera Nelson Mandela:

 

”It always seems impossible, until its done”

007-001

007-002

007-003

007-004

007-005

007-006

007-007

007-008

007-009