APAN SOM TOG ÖVER PLANETEN

För att ta sig högst upp i näringskedjan så krävs våld, mycket våld. Vi var jagade och vi jagade och dödade allt i vår väg. Vi var länge i mitten av näringskedjan och fick äta resterna av djur som ett lejon dödat.

 

Man tilldelas inte den högsta positionen i näringskedjan. Den tar man. Med våld. Vi är ett rovdjur. Vi hade kunnat vara snälla men då hade vi varit snälla och döda. Det fanns 6 människoarter för 100 000 år sedan. De andra fem är på kyrkogården. Det är våldsparadoxen. Vi ifrågasätter varför somliga Homo sapiens är så våldsamma samtidigt som vi har våldet att tacka för mycket. Det är myntets baksida.

 

Det tog lång tid för mänskligheten att sakta börja röra sig framåt. Under flera tusen år var människans enda sysselsättning att få mat för dagen. Vi slogs sida vid sida med de andra djuren. För bara 30 000 år sedan fanns det mindre än 1 miljon människor på jorden. Idag föds det lika många var tredje dag. Med våld och intelligens tog vi över den här planeten. Med tiden blev människan fullständigt överlägsen. Nu var det vi som var högst upp i näringskedjan. Vi har kommit så långt att det är svårt att se var vi kommer ifrån.

 

Men vi får aldrig glömma att vi är ett djur. Även om vi är det mest avancerade djuret som någonsin levt. Under en lång tid av vår historia trodde vi inte att vi hade vare sig syskon eller föräldrar. Hade de andra människoarterna levt kvar bredvid oss och vi inte varit så överlägsna. Så hade det varit enkelt att se att vi är ett djur.

 

Samtidigt är ord mäktiga och vi har skapat en gräns mellan människan på den ena sidan och alla djur på den andra. Det gör att vi riskerar att glömma vårt ursprung och för att veta vem du är måste du veta var du kommer ifrån.

 

Man kan inte kämpa mot naturens lagar. Om du är ett lejon så var ett lejon. Är du ett lamm, försök inte vara ett lejon.

 

Vi formades till det som krävs för att överleva och dominera. Vi är inte genetiskt programmerade för att vara lyckliga. Vi är programmerade för att överleva.

 

Ångrar vi att vi är högst upp i näringskedjan? Priset har varit enormt. Du kan kritisera det, men utan den egenskapen hos människan hade vi inte varit där vi är. Det var priset för att evolutionen skulle uppnå medvetande. Vi hade inte kunnat nå vår potential utan detta. Det är myntets baksida. Det är våldsparadoxen. Det var en tid i vår historia när våld vad den enda vägen. Vi har våldet att tacka för att vi är där vi är. Vi behöver inte be om ursäkt, det hjälper inte, men vi måste förändras. Nu har vi en kolossal skuld till resten av världen och just nu är det människan som styr den här planeten. Nu är din tid på jorden kommen, nu har du chansen att påverka verkligheten för alla andra som lever här nu och alla som kommer efter dig. Det finns inget viktigare.

005-001

005-002

005-003

005-004

005-005

005-006