VÄRLDSHISTORIEN

Jag läste en gång en fantastisk bok som påverkat mig på djupet. Kanske den bästa historiebok jag har läst. Jag hittade den av en slump i en gammal bokhandel och minns fortfarande glädjen av att ha upptäckt den. Författaren till boken, Michael H Hart, ställde en mycket intressant fråga. Av de miljarder människor som har befolkat jorden. Vilka har haft störst påverkan på historiens gång?

 

Därefter går han igenom de 100 personer som han anser har påverkat historiens gång mest och varför. De som är med på listan är de människor som avgjorde civilisationers uppgång och fall. De som har haft en betydande påverkan på miljoner människors liv eller orsakat deras död.

 

Det händer något speciellt när man läser om de 100 mest inflytelserika människorna på en och samma gång. Man ser den röda tråden och jag upptäckte ETT drag de alla hade gemensamt men jag återkommer till det.

 

Hittills har 100 miljarder människor fått leva och dö på den här planeten. Vår observationsplats i historien har aldrig varit bättre. All mänsklig historia ligger bakom oss.

 

Världen har varit som ett enormt laboratorium. Ett experiment som pågått i tusentals år. Vi har nu sett ett helt spektrum av människan från Leonardo da Vinci till Adolf Hitler.

 

Hitler kommer troligtvis bli ihågkommen i flera 1000 år och han är med på plats 39 på listan. Han ses av många som den mest ondskefulla människan i historien. Nero och Caligula är ihågkomna 2000 år senare som symbol för ondska och deras handlingar är små i jämförelse. Hitler hade som uttryckligt mål att döda varenda jude i världen. Han var orsaken till 2.a Världskriget som med största sannolikhet kommer ses som en enorm händelse i flera tusen år i den mänskliga historien.

 

Leonardo da Vinci, universalgeniet från Florens hade funnits med på en lista över de mest briljanta människor som någonsin levt men han är inte med över de mest inflytelserika. Leonardo hade troligtvis för många passioner och påbörjade för många ambitiösa projekt som han sedan aldrig avslutade. Han hade otroliga ritningar på innovationer som hade varit häpnadsväckande för sin tid. Men de låg gömda i hans anteckningar och upptäcktes flera århundraden senare. Då hade de redan realiserats av andra, och man ska komma ihåg att det är en kolossal skillnad på att ha en idé och att faktiskt förverkliga den. Allt som återstår av Leonardos verk är ett flertal teckningar och ett fåtal magnifika målningar. Det är möjligt att Leonardo da Vinci var den mest talangfulla människa som någonsin levt men hans avtryck var inte stort nog för att tillhöra de hundra mest inflytelserika personer som någonsin existerat.

 

Frågan är, vilka av dessa människor kommer man fortfarande minnas om 3 000 år, eller om 10 000 år?

 

Det finns ett citat från Francis Bacon: Vi ser hur monument av visdom och kunskap är mer varaktiga än de av makt. För finns inte verserna av Homer kvar som skrevs för 2500 år sedan utan att ett enda ord eller stavelse saknas. Under samma tid har palats, tempel, statyer och städer förfallit eller krossats.

 

Francis Bacon hade rätt utom i ett fall.

 

Det fanns en man som verkligen satte sitt avtryck på världen men han förändrade inte historiens gång så han kom inte med på Harts lista. Denna man var Cheops, som för 4600 år sedan lät bygga pyramiderna i Giza. I den gamla världen fanns det 7 underverk, de övriga sex är sedan länge ruiner. Endast ett återstår. Pyramiderna i Giza. Det är det mest spektakulära som någonsin byggts av människan.

 

Det finns ett ordspråk som lyder, ”alla fruktar tiden utom pyramiderna; de skrattar åt den”

 

Cheops verk kommer fortsätta att fascinera människor 100 000-tals år i framtiden under EN förutsättning. Att mänskligheten fortfarande finns kvar.

 

Den grekiske poeten Homeros skrev mästerverken Iliaden och Odyssén som har beundrats i mer än 2700 år. Han påverkade Alexander den store som också tillhör de mest inflytelserika personerna någonsin. Alexander var starkt påverkad av Homeros karaktär Achilles i Iliaden som var den största av alla de grekiska krigarna. Var det där Alexander fick sin inspiration att bli den största erövraren som vår värld har skådat?

 

Ingen annan författare i historien har haft en sådan påverkan under så lång tid och därför är Homeros med på listan. Det finns andra författare såsom Leo Tolstoy som har blivit mer lästa de senaste 100 åren men även om han ses som en av de främsta författarna någonsin så verkade han under 1800-talet och har inte kunnat påverka alla de människor som levde före honom.

 

Vad hade då alla dessa personer gemensamt?

 

Jo, dom hade funnit syftet med sitt liv, de hade en dröm och gjorde allt för att realisera den. Den drömmen var så stor att om den slog in, så skulle den förändra världen.

 

“The two most important days of your life is the day you are born and the day you find out why”

 
 

003-001

003-002

003-003

003-004

003-005

003-006

003-007

003-008

003-009