MAGI ÄR EN PROCESS

 

Tänk dig följande tankeexperiment. Vi reser tillbaka 30 000 år i tiden och visar upp en Porsche. Vad ska de tro? 

 

Ska man berätta historien om hur en Porsche skapades. Så måste man börja med den första uppfinningen, hjulet. Sedan alla enskilda delar. Om man inte visar processen utan bara kör fram med en Porsche till killen som levde för 30 000 år sedan. Då kommer det upplevas som magi även om det inte är magi. Det finns en process på 1000 steg innan och man måste berätta hela historien från början.  Men när vi ser slutprodukten och inte kan förklara hur den uppkom då kan det verka magiskt. Om killen för 30 000 år sedan ser en splitterny porsche köra förbi i 300 km i timmen då blir det kortslutning i hjärnan. När man inte förstår något och det inte finns en logisk förklaring, då tror man på det övernaturliga. Det fanns en tid när inte ens hjulet var uppfunnet. Vi kan inte bortse från det.

 

Människan tänker linjärt, inte exponentiellt. Det är sällan det händer men när förändring går från att vara linjär till att bli exponentiell då går det fort. Teknologi har haft den hastigheten. Därför handlar det om hur snabbt en fördubbling sker.

 

Tänk dig att du går in på casinot med 1000 kr. du känner att turen är på din sida och satsar allt du har på rött eller svart. Du får rätt varje gång och dubblar dina pengar varenda gång. 1000 kr blir 2000, sedan 4000 och 8000 kr. Efter 3 dubblingar har du 8000 kr. Men hur mycket pengar har du efter 18 dubblingar?

 

När man har dubblat sina 1000 kr 18 gånger i rad då har man 262 miljoner kronor.

 

Mänsklighetens framsteg kräver tid men endast tid räcker inte. Magi är en process.  

 

Det fanns en tid på jorden när det bara fanns några tusen människor. Då handlade allt bara om att överleva. Vi var för få för att kunna ta över planeten. Inte ens ett lejon har en chans mot 10 hyenor.

 

För 30 000 år sedan fanns det en miljon människor på jorden.

 

Sedan passerade tusentals år utan mycket framsteg.

 

Men för omkring 6 000 år sedan samtidigt som enklare former av skriftspråket uppfanns började jordens befolkning stabilisera sig runt 10 miljoner människor. Det var en avgörande period för mänskligheten och därefter började en kraftig tillväxt. För 2 500 år sedan nådde vi 100 miljoner människor på jorden. På 1800-talet nådde vi den magiska gränsen. 1 miljard människor.

 

Verklig förändring sker när det finns tid för annat än att överleva.

 

Det som har skett sedan 1800-talet var startskottet för den största revolutionen i mänsklighetens historia. Jag kallar det DEN NYA VÄRLDEN. Den värld som vi tillhör är något helt annat än den gamla världen. Föreställ dig en värld utan elektricitet, film, telefon eller en musikindustri. Ingen hade någonsin tagit ett foto. Så såg den gamla världen ut, före 1800-talet. Men det var inte bara en teknologirevolution där man uppfann järnvägar, bilar, flygplan och rymdraketer.  

 

Det var idéer som förändrade vår syn på människan och universum. Darwins tankar om evolutionen förändrade vår syn på att människan är skapad av gud. Teorin om Big Bang fick oss att inse att vår galax med flera 100 MILJARDER stjärnor inte utgör hela universum. Det finns flera 100 MILJARDER GALAXER.

 

Med kapitalismen förstod vi hur vi SKAPAR värde. Demokrati började sprida sig, slaveri var oacceptabelt och kvinnlig rösträtt infördes.

 

Så för bara 200 år sedan fanns det 1 miljard människor och idag är vi över 8 miljarder.

 

För 30 000 år sedan fanns det en miljon människor på jorden.

Nu föds det en miljon bebisar var tredje dag.

 

Exponentiell tillväxt ger ofattbara resultat. Men motsatsen kan också ge ofattbara resultat. Små förändringar som vi knappt märker. Det är en av de största hemligheterna med verklig förändring, du ser den knappt komma för den är nästan osynlig.

Men det tar vi längre fram…

 

002-001

002-002

002-003

002-004

002-005

002-006